مزرعه ی سبز
انجمن علمی مهندسی کشاورزی پیام نور دزفول 
قالب وبلاگ
نويسندگان
لینک دوستان

چت باکس


کتیرا

کتیرا محصول اصلی نوعی گیاه گون است که گون کتیرا نام دارد. کتیرا عبارت است از ترشحات صمغی خشک شده حاصل از گیاه آستراگالوس گومی فرا که آن را تحت عنوان گوم تراگاکانت یا گون می شناسند. گیاه مولد کتیرا نبات کوچکی است به ارتفاع یک متر بومی آسیای صغیر، ایران ، سوریه و یونان. در اثر خراش دادن ساقه گیاه جدار سلولهای اشعه مرکزی و سلولهای پارانشیمی با جذب آب به تدریج بدل به صمغ می شود،فشار تولید شده سبب رانده شدن صمغ به طرف شکاف می گردد. صمغ در مجاورت هوا در اثر تبخیر آب به تدریج سخت می گردد. شکل محصول خشک شده بستگی به نوع شکافی که بر روی ساقه ایجاد شده است دارد.

آن روز که از مواد پاک کننده امروزی خبری نبود، سدر و کتیرا، در حیات بهداشتی جامعه، نقش عمده‌ای داشتند. هرچند که برای کتیرا، زمینه‌های استفاده دیگری نیز وجود داشت. این صمغ گیاهی گونه‌های مختلفی دارد که به صورت درختچه یا گیاهان علفی چند ساله در ایران به طور کلی آنها را گَوَن می‌نامند. در متون طب سنتی این گیاهان با نام‌های عربی «محلب العقاب» و «اصابع الغروس» معرفی شده اند. از تعداد زیادی از آنها صمغ کتیرا استخراج می‌شود که از نظر اقتصادی بسیار اهمیت دارند، زیرا کتیرا مورد مصرف دارویی و صنعتی فراوانی دارد. بعضی از این گیاهان به علت جذب ماده سلنیوم از خاک سمی هستند و با پی بردن به وجود سلنیوم در این گیاهان به وجود اورانیوم در محل رویش آنها پی می‌برند. شیوه بهره برداری کتیرا صمغی است که از ساقه گون بر اثر فعالیت مکانیکی انسان بر روی آن به بیرون تراوش می‌کند. شروع بهره برداری معمولاً از اواخر فصل بهار است و شصت روز (تا اوایل شهریور ماه) ادامه دارد. بهره برداران ابتدا اطراف ساقه گون را خالی می‌کنند و سپس با تیغ‌های مخصوصی برش موازی با ساقه (موازی با آوندهای آبکش) ایجاد می‌کنند. شیرگون (کتیرا) پس از چند روز به مرور بر اثر برشی که به ساقه وارد شده به بیرون تراوش می‌کند و شیره در معرض نور آفتاب، آب خود را از دست می‌دهد و سفت می‌شود. بهره برداران بیست روز پس از برش به جمع آوری کتیرا می‌پردازند و این عمل را مجدداً تکرار می‌کنند. کتیرا به دو نوع مفتولی و خرمنی تقسیم می‌شود که عمده تولید کتیرای شهرستان اقلید از نوع خرمنی است ولی به دلیل دشواری کار از تولید این محصول در استان کم شده که با تمهیدات لازم می‌توان میزان تولید را به میزان در خور توجهی افزایش داد. کتیرا 10 تا 15 درصد آب، 3 تا 4 درصد مواد معدنی و 3 درصد نشاسته دارد. در کتیرا به طور کلی دو نوع ماده مؤثر وجود دارد، یکی ماده‌ای است محلول در آب به نام تراگاکانتین و دیگری غیرقابل حل در آب که باسورین گفته می‌شود. تراگاکانتین متشکل از اسید گالاکتورونیک است که به قندهای گالاکتوز و کسیلوز متصل است.

منابع

    گون سایت کویرها و بیابانهای ایران

    شهرداری کرمان (برداشت آزاد با ذکر منبع)

 

 

[ دو شنبه 7 مرداد 1392 ] [ 18:44 ] [ نگار رحم خدا ]

یک عمر تماشای دری خون آلود

یادآوری حادثه ای سرخ و کبود

کم کم به علی بال پریدن می داد

ای تیغ نیازی به حضور تو نبود

قیمت آفتاب را نفهمیدند


مردم کوچه های خواب آلود چشم بیدار را نفهمیدند
مرد شب گریه های نخلستان، مرد پیکار را نفهمیدند

وصله های لباس و پاپوشش و یتیمان مست آغوشش
راز آن کیسه های بر دوشش در شب تار را نفهمیدند

مردم دل بریده از بعثت که فقط فکر آب و نان بودند
مثل اشراف عهد دقیانوس قصه غار را نفهمیدند

با تبر باغ را درو کردند حالی از باغبان نپرسیدند
خم به ابرویشان نیاوردند در و دیوار را نفهمیدند

نیمه شب بود و سایه ها آرام کوچه ها را خیس اشک می کردند
گفت مولا که زود برگردیم تا غم یار را نفهمیدند

لات هایی که عبدِود بودند ابتدا با «هُبل» بلی گفتند
بعد از آن هم که یا علی گفتند «أین عمار» را نفهمیدند

آخر قصه‌اش بهایی بود سوره انفطار جاری بود
عالملان قرائت و تفسیر شوق دیدار را نفهمیدند

کودکانی که باخبر بودند از همه روزه دارتر بودند
بس که لب تشنه سحر بودند وقت افطار را نفهمیدند

شعر از احمد علوی


بر آسمان شهر شما مردم این سایه مستدام نخواهد ماند
این می که در غدیر خم آماده است در جامتان مدام نخواهد ماند

چون برگه های باطله خواهد سوخت در گیرو دار زلزله خواهد مُرد
شعری که از امام نخواهد گفت شهری که با امام نخواهد ماند

مردی که جبرئیل به پابوسش لبریز السلام علیکم بود
در بین راه خانه و نخلستان در حسرت سلام نخواهد ماند

سرمست حاکمیتتان بودید او داغدار حکمیت بود
آنجا که حرف، حرف ابوموسی است از دین به غیر نام نخواهد ماند

وقتی نماز حربه دشمن شد مانند روز بر همه روشن شد
حتی نشانه های مسلمانی در مسجدالحرام نخواهد ماند

طوفان شقشقیه به راه افتاد تا آن نگاه خسته به ماه افتاد
دانست ماه از نفس افتاده در بند التیام نخواهد ماند

تا کربلا و علقمه در پیش است خون گریه های فاطمه در پیش است
ظلمی که از مدینه به راه افتاد در کوفه ناتمام نخواهد ماند

ای منکران بی خبر و سرمست مردی که پشت کعبه به او گرم است
بعد از حضور حیدری‌اش دیگر حرفی جز انتقام نخواهد ماند

شعر از احمد علوی

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 11:0 ] [ نگار رحم خدا ]

تقدیم به مرد شب گریه های نخلستان

حضرت علی (ع)

هر روز به یاد نخل خشکیده ات

در ام القری جهان

آب پا شی می کنم

گلدان کوچک باغچه ی مان

 شاید قد کشیدن آن،

مرحمی باشد بردلتنگي،

 خورشيد ویرانه های ردالشمس

گیرم که مشرکان،

 درهای خانه ی تورا همیشه بسته کنند!

در عجبم با چه سیمانی می خواهند،

 شکاف رکن یمانی بیت العتیق را پیوند زنند؟!...

لحظه ی اذان،

 بي جانم از شوق شنيدنت

در عجبم اما...

سکوت لب هایم،

 فریادت میزنند.

اندوه بي پايانم

 محو مي شود در سياهي چشمانم

  شرم دارم از برهنگي دستانم...

شرم دارم اما...

نفس در سينه حبس مي كنم،

به نماز مي ايستم...

توسط نگار رحم خدا   خرداد 91

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 2:38 ] [ نگار رحم خدا ]

امام خوبیها سلام

دوست دارم در روز تولد باشکوهت عرض ادبی بکنم.اما  آنقدر شرمنده و روسیاهم که حتی انگار قلم نوشتنم نیز متوجه خالی دست هایم شده و توان نوشتن را از من ربوده است.امام عزیزم،دست های خالی ام را پشت سرم پنهان میکنم تا مبادا نگاه چشمان دلنوازت به خالی بودنشان بیفتدوقلب بخشنده ات را آزرده خاطر کند.کریم اهل بیت،هر سال به تو ومهربانیت قول میدهم که گناهان گذشته ام را جبران کنم و پاک بر سر سفره ی محبت و سخاوتت حاضر شوم.اما چه کنم،چه کنم که امسال از تمام سال ها رو سیاه ترم.آن قدر که از نوشتن برای تو احساس شرم میکنم.امام خوبی ها همیشه از زمانی که کودک بودم وقتی یاد مظلومی و غریبی تو می افتادم حلقه ی اشک چشمانم را فرا میگرفت و صدایم به لرزه می افتاد.بغضی گلویم را می فشارید و قطره های اشک آرام روی گونه هایم جاری می شد.ولی حالا پیش ساحت مقدس تو زبان باز میکنم و میگویم من کمتر از آنم که از مظلومیت و غریبی تو سخن بگویم.من کجا و لب باز کردن و گفتن از کریم اهل بیت کجا!لال باد آن زبانی که مظلومیتت را فهمید اما گناهانش را تکرار کرد.لال باد آن زبانی که با تو عهدی بست اما به عهدش وفا نکرد.فرزند مولود کعبه دوست داشتم در روز به دنیا آمدنت زیبا بنویسم و زیبا سخن بگویم اما چه کنم که انگار قلمم روسیاهی مرا بیشتر از خودم درک میکند و نوشته ی مرا سیاه و غبار آلود میکند.شرمنده ام کریم اهل بیت شرمنده...

اما باز ایمان دارم به سخاوت و قلب بخشنده ات.وباز با تو پیمان عشق را تکرار میکنم.باز امید دارم باز ....

دل نوشته توسط

نگار رحم خدا  مرداد 1392

[ چهار شنبه 2 مرداد 1392 ] [ 9:41 ] [ نگار رحم خدا ]

طول شاخک در این خانواده طویل تر از ران پای جلویی و 8 تا 28 مفصلی.نخی شکل.شمشیری.سنجاقی یا برگی شکل است پیش گرده کوتاه و شکم را نمی پوشاند کارن های طرفین رشد کرده سطح داخلی ران پای عقب در قاعده با برآمدگی غده ای شکل روی کارن میانی است پنجه ها 3 مفصلی در طرفین اولین مفصل شکم دستگاه شنوایی tympanic organ قرار دارد و انتهای تخم ریز معمولا خمیده و قلابی شکل است گونه های متعددی از ملخ های بومی و مهجر در این خانواده قرار دارد که در مزارع و بیابان ها زندگی می کنند این ملخ ها سطح انتشار وسیعی در دنیا دارند و تمام گونه ها گیاهخوارند. 

ملخ ها چون انواع مختلفی دارند ، با زبانها و لهجه های گوناگون سخن می گویند و چه بسا ملخی از نژاد خاص ، زبان ملخ نژاد دیگر را نفهمد ومقصود او را درك نكند . همچنان كه مثلاً چینی زبان مقصود عربی زبان را  نمی فهمد ، یا بومی آفریقایی سخن آمریكایی را درك نمی كند.

برای صحت این موضوع به پاره ای  از تحقیقات جانور شناسان در زیر اشاره می كنیم: ملخها با " آزمایش صدا" بیگانگان را می شناسند. دو نوع از این ملخ ها وجود دارند كه از یك خانواده و بسیار شبیه هستند. اختلاف صدای آنها هم بسیار ناچیزاست ، ولی همین اختلاف موجب می شود كه آنها مطالب یكدیگر را نفهمند. هنگامی كه این ملخ ها در طبیعت آزاد باشند ، هرگز با یكدیگر جفت نمی شوند." 

صداهای مختلف ملخ

ملخ می تواند بیش از 50 نوع صدای مختلف از خود بیرون آورد . برای تولید صدا ، این حشره ساق پای دندانه دار خود را بر رگه های بال سخت خود می ساید.

 صداهایی كه ملخ ها ایجاد می كنند ، بنا به قواعد بسیارمنظمی به جملات ، و كلمات تقسیم می شوند. هر كدام از این صداها با حركت مخصوصی از ران دندانه دار حیوان پدید می آید . ملخ  می تواند با تغییر نیرویی  كه پاهای خود را می مالد و یا با تغییر تعداد دندانه هایی كه بر بالش می ساید صداهای مختلفی ایجاد كند .

معمولا ملخ  های نر و ماده  در میان علفزارها آواز سر می دهند .

هر نری آواز نوع خود را می خواند. اگرصدای او به گوش ماده ای برسد او از یك لحظه كه صدای نر به گوش نرسد استفاده كرده و به او جواب می دهد . اگر آنها توافق كنند ملخ نر به سوی آوازه خوان نامریی پرواز می كند .

گاهی ممكن است این ملخ با رقیب نری روبرو شود .  به محض اینكه دو رقیب یكدیگر را می بینند به شدت شاخك های خود را به حركت در می آورند و پاهای عقب خود را نیز حركت می دهند تا به هم بفهمانند كه چقدر قوی هستند . اگر رقیب از میدان به  در نرود با انبرك های برنده به جان هم می افتند تا عاقبت یكی پیروز شود .

عجب این كه در این كشمكش ها كه دو دقیقه طول می كشد كمتر اتفاق می افتد كه ملخ ها عضوی از یكدیگر را ناقص كنند

           

[ سه شنبه 25 تير 1392 ] [ 13:16 ] [ نگار رحم خدا ]

عازم یک سفرم،

سفری دور به جایی نزدیک

سفری از خود من تا به خودم،

مدتی هست نگاهم به تماشای خداست

وامیدم به خداوندی اوست...

[ شنبه 22 تير 1392 ] [ 1:44 ] [ نگار رحم خدا ]

با سلام خدمت تمام مخاطبین مزرعه ی سبز

لحظه لحظه ی زندگیان سبز

همایش مکانیزاسیون کشاورزی روز دوشنبه مورخ 1392/04/17 با حضور پروفسور منصور بهروزی لار(پدر مکانیزاسیون در ایران) به پایان رسید.این گردهمایی مورد استقبال بسیاری از دانشجویان و اساتید و اعضای هیات علمی مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور دزفول و همچنین سایر ارگان ها و سازمان های کشاورزی ودانشگاه های این شهرستان و شهرهای همجوار آن قرار گرفت.در این همایش پروفسور منصور بهروزی لار سخنرانی خود را با موضوع تاریخچه ی مکانیزاسیون کشاورزی ایراد نمودند.این بحث به صورت پاور ارائه شد که مورد توجه بسیاری از مخاطبین حاضر در سالن قرار گرفت.قبل از سخنرانی پروفسور نیزاز دکتر محمد حسن نوریایی (عضو هیات علمی مهندسی کشاورزی واستاد یار دانشگاه پیام نور دزفول)و جناب آقای مهندس بهروز قمر نژاد (ریاست آموزش ترویج و کشاورزی شهرستان شوش)دعوت به عمل آمد تا در مورد موضوع مورد بحث همایش سخنرانی کنند.

اینجانب نگار رحم خدا دبیر انجمن مهندسی کشاورزی صمیمانه از حضور بی نظیر شما دانشجویان عزیز مهندسی کشاورزی تشکر می نمایم.امید که در آینده انجمن علمی مهندسی کشاورزی برنامه های دیگری را بتواند برای شما عزیزان ارائه دهد.

جا دارد در اینجا از ریاست دانشگاه پیام نور دزفول جناب آقای مهندس محسن یوسفی نژاد،مسئول امور فرهنگی سرکار خانم دیده بان و مسئول حراست دانشگاه جناب آقای سفیدزاده که در این همایش با دانشجویان مهندسی کشاورزی همکاری ویژه ای داشتند کمال تشکر و قدردانی را داشته باشیم.

هم چنین دانشجویان انجمن علمی کشاورزی که در برپایی هرچه بهتر این همایش مارا یاری دادند به شرح زیر می باشند.

سرکارخانم ندا شیرین جانی

سرکار خانم نرگس جزیره

سرکار خانم سمانه خواس

سرکار خانم فرزانه عادلیان

سرکار خانم الهه آذریان

سرکار خانم فاطمه عسکرپور

جناب آقای ایمان آرپناهی

جناب آقای محمد رحیمی

جناب آقای مهدی عبدزاده

  

ایستاده از سمت راست:1مهندس محسن زکی 2جناب آقای اکبری 3محمد رحیمی 4 ایمان آرپناهی5 نگار رحم خدا6 الهه عدالتی زاده 7ندا شیرین جانی

نشسته از راست:1استاد بهروز قمر زاده2 پروفسور منصور بهروزی لار3 مهندس محسن یوسفی نژاد 4 دکتر محمد حسن نوریایی

 

 

 

 

[ پنج شنبه 20 تير 1392 ] [ 19:29 ] [ نگار رحم خدا ]

 

گموز مرکبات (پوسیدگی قهوه ای)

 

گونه های مختلف فیتوفتورا شدید ترین بیماری های خاکزی مرکبات را به وجود می آورند . این قارچ ها گسترش جهانی دارند و در مناطقی که باغات مرکبات آبیاری می شوند و یا بارندگی کافی دارند خسارت می زنند . بیماری های ناشی از گونه های موجب گیاهچه میری در خزانه ها و پوسیدگی طوقه ، و انگومک و پوسیدگی ریشه در خزانه و باغ می شود . پوسیدگی قهوه ای میوه که در باغ ها ایجاد می شود و تا هنگام بسته بندی توسعه پیدا می کند ، خسارات بیشتری به بار می آورد . با این حساب بیماری پوسیدگی قهوه ای (  گموز ) مرکبات را می توان یکی از بیماری های قارچی ناشی از گونه قارچی نامید .
 

به طور کلی این بیماری به طور رسمی در سال 1231 ش در کشور های آمریکا و ایتالیا گزارش شد و در ایران هم اولین گزارش رسمی به سال 1320 ش بر می گردد .
 

نشانه های بیماری
 

یکی از نشانه های بارز بیماری پوسیدگی طوقه گیاه است . آلودگی پیوندک ، نزدیک سطح خاک و ایجاد لکه هایی که از سمت پایین جوانه پایه مقاوم تا بالای تنه و شاخه های اصلی گسترش می یابد . لایه زاینده و پوست داخلی صدمه دیده اما لایه خارجی استحکام خود را حفظ می کند و از راه شکاف های کوچک به وجود آمده در آن انگوم های فراوانی را به خارج می تراود . انگوم مرکبات در آب قابل حل است و در مناطق نیمه گرمسیری بعد از باران های شدید از بین می رود اما در شرایط آب و هوایی خشک جنوب کشور روی تنه درخت باقی می ماند .
 

لکه های ایجاد شده دور تا دور تنه درخت را فرا می گیرد و لایه زاینده را از بین می برد و درخت به آهستگی از پای درمی آید . برگ های درختان به شدت آلوده ، سبز کم رنگ و رگبرگ هایشان زرد می شوند .

این نشانه تیپ بیماری است در حالتی که پوسیدگی گرداگرد بن تنه را فرا می گیرد ، چنانچه گسترش لکه ها متوقف شود یا قارچ بمیرد ، محل آلوده ی درخت با بافت پنبه ای احاطه می شود و کم کم التیام می یابد . قسمت های آسیب دیده معمولا بوی ترشی می دهد و ممکن است در آن ناحیه پوست سخت ایجاد شود . در خزانه نیز در مورد درختان جوان که قطر تنه آن ها کم است پوسیدگی به سرعت گرداگرد بن تنه ی درختان را فرا می گیرد و موجب انهدام آن ها می شود.

 

[ چهار شنبه 5 تير 1392 ] [ 19:9 ] [ نگار رحم خدا ]

همایش مکانیزاسیون کشاورزی با حضور پروفسور منصور بهروزی لار(پدر مکانیزاسیون کشاورزی در ایران)

با سلام خدمت تمام اساتید و دانشجویان کشاورزی محترم

به اطلاعتان می رسانم که در تاریخ 1392/04/17تیر ماه روز دوشنبه ساعت 8/30 صبح همایش مکانیزاسیون کشاورزی با حضور پروفسور منصور بهروزی لار (نویسنده ی کتاب ماشین های کشاورزی) و دیگر اساتید گروه آموزشی علوم کشاورزی در سالن مرکز رشد دانشگاه پیام نور دزفول برگزار می گردد.ایشان در این همایش دو سخنرانی با موضوع های 1-تاریخچه ی کشاورزی از گذشته،حال و آینده و 2.مقایسه ی مکانیزاسیون در ایران با جهان ایراد می نمایند.حضور شما دانشجویان و اساتید محترم علوم کشاورزی اعم از کلیه ی گرایش های کشاورزی مایه ی دلگرمی دانشجویان انجمن علوم کشاورزی می باشد.لازم به ذکر است که خلاصه ی کوتاهی از بیوگرافی پروفسور منصور بهروزی لار در سایت نمایش داده شده است که دانشجویان عزیز می توانند آن را مطالعه نمایند.

هم چنین دانشجویان عزیز مطلع باشند، سرویس دانشگاه جهت رفت وبرگشت دانشجویان در روز همایش هماهنگ شده است.

[ چهار شنبه 22 خرداد 1392 ] [ 13:0 ] [ نگار رحم خدا ]

خلاصه بسيار كوتاه
بيوگرافي پروفسور بهروزي لار
منصور بهروزي لار متولد سال 1319 درلار فارس در سال 1334 از
دبيرستان ابومسلم تهران به اخذ ديپلم نايل شد. در همان سال در دو كنكور
دانشكده هاي دندان پزشكي و كشاورزي دانشگاه تهران اولي با رتبه ششم و
دومي با رتبه 76 پذيرفته شدكه رشته مكانيك ماشين هاي كشاورزي را اختيار
نمود.


ادامه مطلب
[ چهار شنبه 22 خرداد 1392 ] [ 12:39 ] [ نگار رحم خدا ]
صفحه قبل 1 ... 22 23 24 25 26 ... 28 صفحه بعد
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

سلام به همه ی مخاطبین وب مزرعه ی سبز... حرفی ندارم جز آرزوی سرسبزی امیدهایتان... ویک دنیا سپاس به خاطر حضور سبزتان... دبیر انجمن کشاورزی
آرشيو مطالب
خرداد 1395
ارديبهشت 1395 اسفند 1394 آذر 1394 آبان 1394 تير 1394 خرداد 1394 فروردين 1394 اسفند 1393 آذر 1393 آبان 1393 مهر 1393 شهريور 1393 مرداد 1393 تير 1393 خرداد 1393 ارديبهشت 1393 فروردين 1393 اسفند 1392 بهمن 1392 دی 1392 آذر 1392 آبان 1392 مهر 1392 شهريور 1392 مرداد 1392 تير 1392 خرداد 1392 دی 1391
امکانات وب